WIJK! Cirque de la Liberté

26 sept. t/m 13 okt. 2024

op Stadsblokken in een circustent!

WIJK! belooft een surrealistische, hedendaagse, circustheatershow te worden, dat zich afspeelt in een grote circustent op het festivalterrein van de Stadsblokken Arnhem, 200 meter verwijderd van de ASM-Haven, waar we in de afgelopen 10 jaar gespeeld hebben. De keuze voor een circustent heeft te maken met het feit dat de eigenaar van het terrein, KondorWessels Projecten, is gestart met de bouw van een nieuwe wijk in de ASM-Haven. Dat deze productie gespeeld wordt in het najaar i.p.v. de zomer komt omdat het festivalterrein niet eerder beschikbaar is. De show- en horecatenten komen te staan op de plek waar eens Strand Zuid stond.

De titel WIJK! is meerduidig:
Wij moeten met het circus wijken voor de in aanbouw zijnde nieuwe wijk, waarin de toekomstige bewoners gezamenlijk hun weg moeten vinden. Een wijk kan beschouwd worden als een gemeenschap, een, min of meer, begrensde samenleving. Tot iedere nieuwkomer zal men zich opnieuw moeten verhouden. Zoals ook de gehele samenleving zich moet verhouden tot de vluchtelingen, die wijken voor oorlog en geweld in eigen land, en hun toevlucht zoeken in een veiliger oord. En zoals ook de Arnhemmers exact 80 jaar geleden na de Slag om Arnhem moesten vluchten en pas in 1945 konden terugkeren. WIJK! kan beschouwd worden als een zoektocht naar vrijheid, verbinding en creativiteit in tijden van tegenspoed. De thema’s ‘binnen’ en ‘buiten’ en hoe om te gaan met nieuwkomers en de telkens verander(en)de omstandigheden, vormen de rode draad.

In deze circustheatershow komen vijf personages één voor één als nieuwkomers binnen in een decennialang verlaten extravagante cabaret/circustent. Ze zoeken hun toevlucht. Bang voor wat er zich buiten afspeelt. In eerste instantie worden ze, op deze onbekende plek, met wantrouwen bejegend en beconcurreren ze elkaar om de beste plek in de spotlight. Al snel concluderen ze dat het beter is zich voor de ogen van het publiek aan te passen aan de omstandigheden en voeren ze, eerst alleen, en steeds meer samen in en buiten de spotlight een act op om te kunnen schitteren en daarmee het publiek te bekoren. Geleidelijk ontstaat er een komische ‘geïmproviseerde’ show, die telkens moet worden aangepast met de komst van elke (gevluchte) nieuwkomer. Met de ontwikkeling van de show wordt hun band sterker. Ze ontpoppen zich als clowns, die van elkaar verschillen door hun unieke eigenaardigheden en excentriciteit. Samen met de drie orkestleden, die uit de donkerte plotseling tevoorschijn zijn gekomen, vormen ze een divers en onverwacht ensemble.

Speeldata WIJK!

26 september t/m 13 oktober 2024

Hou deze website, facebookpagina of instagram in de gaten voor meer nieuws.

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van touchstones meldt u dan aan voor een nieuwsbrief: info@cirquedelaliberte.nl

Cirque de la Liberté is bedoeld voor iedereen: jong en oud, arm en rijk en mensen van alle culturen.

Om het werkelijk voor iedereen toegankelijk te maken geeft touchstones jaarlijks vrijkaarten weg aan minderbedeelde medemensen, zoals cliënten van de  Voedselbank en Vluchtelingen. U helpt ons dit te realiseren door een “Durf te Delen [1=2] actieticket” te kopen. Waarmee u 1 entreeticket voor uzelf koopt en wij 1 ticket als vrijkaart kunnen weggeven.

Wij gaan ervoor zorgen dat u weer een bijzonder avontuur kunt gaan beleven en hopen dan ook dat u met velen komt genieten!

ONZE REGISSEURS

Goos Meeuwsen (regisseur én clown-character) uit Arnhem en Helena Bittencourt (regisseur én clown-character) uit Brazilië, zijn opgeleid aan internationale circusscholen, zoals de befaamde École National du Cirque in Montreal (Canada). Ze hebben meegewerkt aan voorstellingen van verschillende wereldwijd optredende circustheatergezelschappen, met name Cirque du Soleil (Canada) en Campagnia Finzi Pasca (Zwitserland). Meer informatie vindt u op www.gooshelena.com

ONZE COMPONISTEN

Joao Bittencourt en Miguel Boelens weten hoe je een verhaal kunt vertellen en ondersteunen door muziek.

ONZE ARTIESTEN / MUZIKANTEN

Artiesten
Goos Meeuwsen
Helena Bittencourt

Muzikanten
Joao Bittencourt
Miguel Boelens
Pim Dros 

GOOS MEEUWSEN

Goos Meeuwsen (Arnhem, 1982) wilde als jongetje al clown worden. Hij trad vanaf zijn negende op als jongleur en clown, o.a. jaarlijks in het Wereldsterren Kerstcircus in de Arnhemse Rijnhal. Na de middelbare school vertrok Goos naar de bekende École Nationale du Cirque in Montreal (Canada), waar hij in 2004 afstudeerde. De Arnhemmer ontwikkelde zich tot veelzijdig en internationaal gewaardeerde clown-character. Hij is één van de weinige professionele clowns in Nederland. Met zijn bijzondere mimiek en ingehouden spel weet Goos het publiek al jaren te ontroeren en te laten schaterlachen.

Goos speelde in 2006 de belangrijke rol van Nowhere Man in de voorstelling LOVE (muziek van The Beatles) bij Cirque du Soleil in Las Vegas. Goos won in 2008 de Annie Fratelini-prijs tijdens het Festival Cirque de Demain (Circus van Morgen) in Parijs. Hij werkt wereldwijd als acteur, clown-character en regisseur.

HELENA BITTENCOURT

Helena Bittencourt (Rio de Janeiro, 1979) is een multi-talent. Ze zingt, acteert, is (lucht-) acrobate, comediénne, clown-character, choreograaf en regisseur. Helena groeide op in Rio de Janeiro en studeerde daar theater en circus. Ze trad onder meer op in de show Ringling Brothers Barnum and Baileys (2000-2002).

De Braziliaanse schakelt moeiteloos over van ingehouden mimiek naar uitbundig acteren. Ze kan het publiek laten lachen en weet het ook te ontroeren.

Helena speelde in 2005-2006 in de show Corteo van Cirque du Soleil. Ze sloot zich aan bij Compagnia Finzi Pasca uit Zwitserland en speelde in de voorstelling Donka, a letter to Chekov. Helena en Goos Meeuwsen speelden in 2013 met barokorkest l’Autre Monde de voorstelling Playing for Eurydice in Frankfurt. Ze traden op tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sochi (2014) en de openingsceremonie van de Paralympics in Sochi. Ze fungeerden bij beide shows tevens als assistent-regisseur van regisseur Daniele Finzi Pasca.