In deze show brengen negen circusartiesten en muzikanten op licht satirische wijze de absurditeiten in de mode-industrie en de gevolgen ervan voor mensen, in beeld.

Over BLOES!

In deze tijd waarin de wereld draait om geld en snelheid, waarin massaproductie leidt tot uitbuiting van arbeiders en overconsumptie, waarin wij kleren kopen als sandwiches, waarin 70% van de geproduceerde kleding wordt weggegooid, waarin de mens zichzelf tot paspop maakt.
Hoewel niet te spotten valt met de misstanden in de kledingindustrie willen wij met BLOES! Cirque de la Liberté het publiek een spiegel voorhouden. De lichte satire is als kunstvorm vooral bedoeld om met humor de spot te drijven met de dwaasheid van de maatschappij, waar wij onderdeel van uit maken.
In deze show, waarin de bloes de rode draad vormt en tot ‘leven’ wordt gewekt (met spel, zang, acrobatiek, beeld en muziek), vormen de absurde ‘slavernij’ (wat gebeurd er met iemand die ieder uur, iedere dag dezelfde handelingen moet verrichten?), de verslaving aan consumeren en de mens als karikatuur van zichzelf de belangrijkste thema’s.

De titel BLOES! verwijst niet alleen naar de kleding die wij dragen, het heeft ook een symbolische waarde: wit of gekleurd, bloezend of strak, vrije tijd of chique, man, vrouw of kind, duur of goedkoop, katoen of zijde, met of zonder boord, puur of synthetisch, nieuw of 2hands, sexy of verhullend, gerecycled of afgedaan.
En fonetisch gezien verwijst BLOES! naar de ‘BLUES’: van oorsprong liederen gezongen door slaven, waarin met woorden hun extreme lijden werd verwoord. Het zingen hielp hen om het zware werk op de plantages vol te kunnen houden. De muziek, de Blues en de daarop geïnspireerde soul- en jazzmuziek, speelt een grote (verbindende) rol in deze show.

De thema’s worden, herkenbaar voor velen, uitvergroot in elkaar opeenvolgende scènes, waarin alle genoemde kunstdisciplines elkaar inspireren, ondersteunen en versterken en daarmee volledig tot hun recht komen. Er zijn ingrediënten te over voor een ontroerende, confronterende (‘wie de bloes past, trekt haar aan’), wervelende en bij tijd en wijle hilarische circustheatershow, waarin een bewogen verhaal ‘verteld’ wordt door clown-characters, acrobaten, muzikanten, zangers en vormgevers op een bijzondere tot de verbeelding sprekende locatie.

Artiesten en Muzikanten

BLOES! Cirque de la Liberté bestaat uit een internationaal gezelschap van vijf circustheaterartiesten en vier muzikanten. Circustheater en muziek in combinatie met kostuums van Arnhemse modeontwerpers en de ASM-Haven bezorgen het publiek een bijzondere belevenis die harten sneller laat kloppen.

Artiesten
Hélena Bittencourt
Goos Meeuwsen
Katharina Dröscher, Zwitserland – Wiredancer
Alexie Maheu, Canada – Chinese pole, Aerial rope
Luuk Brantjes, Nederland – Teeterboard – student DOCH, School of Dance and Circus Stockholm
Kalle Wiberg, Zweden – Teeterboard – student DOCH, School of Dance and Circus Stockholm
Joel Roxendal, Zweden – Teeterboard – student DOCH, School of Dance and Circus Stockholm

Muzikanten
Joao Bittencourt – Piano, Accordeon
Miguel Boelens – Saxefoon
Johan Plomp, Nederland – Bas, Gitaar
Makki van Engelen, Nederland
Karlijn van Kruchten, Nederland – Muziektheater student op ArtEZ

Concept en Regie

Goos Meeuwsen, Nederland
Helena Bittencourt, Brazilië

Compositie/arrangementen

Joao Bittencourt, Brazilië
Miguel Boelens, Nederland

BLOES! een filmpje op Vimeo