Het hart van dit circustheater?
BLOES! Clowns, circusartiesten, muzikanten en (opblaas)olifanten.

Over BLOES!

In deze show brengen negen circusartiesten en muzikanten op licht satirische wijze de absurditeiten in de mode-industrie en de gevolgen ervan voor mensen in beeld. In deze tijd waarin de wereld draait om geld en snelheid, waarin massaproductie leidt tot uitbuiting van arbeiders en overconsumptie, waarin wij kleren kopen als sandwiches, waarin 70% van de geproduceerde kleding wordt weggegooid, waarin de mens zichzelf tot paspop maakt.

Hoewel niet te spotten valt met de misstanden in de kledingindustrie willen wij met BLOES! Cirque de la Liberté het publiek een spiegel voorhouden. De lichte satire is als kunstvorm vooral bedoeld om met humor de spot te drijven met de dwaasheid van de maatschappij, waar wij onderdeel van uit maken.

In deze show, waarin de bloes de rode draad vormt en tot ‘leven’ wordt gewekt (met spel, zang, acrobatiek, beeld en muziek), vormen de absurde ‘slavernij’ (wat gebeurd er met iemand die ieder uur, iedere dag dezelfde handelingen moet verrichten?), de verslaving aan consumeren en de mens als karikatuur van zichzelf de belangrijkste thema’s.

Lees meer

De titel BLOES! verwijst niet alleen naar de kleding die wij dragen, het heeft ook een symbolische waarde: wit of gekleurd, bloezend of strak, vrije tijd of chique, man, vrouw of kind, duur of goedkoop, katoen of zijde, met of zonder boord, puur of synthetisch, nieuw of tweedehands, sexy of verhullend, gerecycled of afgedaan.

Fonetisch gezien verwijst BLOES! naar de ‘blues’: van oorsprong liederen gezongen door slaven, waarin met woorden hun extreme lijden werd verwoord. Het zingen hielp hen om het zware werk op de plantages vol te kunnen houden. De muziek, de Blues en de daarop geïnspireerde soul- en jazzmuziek, speelt een grote (verbindende) rol in deze show.

De thema’s worden, herkenbaar voor velen, uitvergroot in elkaar opeenvolgende scènes, waarin alle genoemde kunstdisciplines elkaar inspireren, ondersteunen en versterken en daarmee volledig tot hun recht komen. Er zijn ingrediënten te over voor een ontroerende, confronterende (‘wie de bloes past, trekt haar aan’), wervelende en bij tijd en wijle hilarische circustheatershow, waarin een bewogen verhaal ‘verteld’ wordt door clown-characters, acrobaten, muzikanten, zangers en vormgevers op een bijzondere tot de verbeelding sprekende locatie.

Onze regisseurs

Goos Meeuwsen (clowncharacter en regisseur) uit Arnhem, Helena Bittencourt (luchtacrobaat, clowncharacter en regisseur) uit Brazilië, zijn opgeleid aan internationale circusscholen, zoals de befaamde Ecole National du Cirque in Montreal (Canada). Ze hebben meegewerkt aan voorstellingen van verschillende wereldwijd optredende circussen en circustheatergezelschappen, met name Cirque du Soleil (Canada) en Campagnia Finzi Pasca (Zwitserland). Meer informatie vindt u op www.gooshelena.com

Onze artiesten

BLOES! Cirque de la Liberté bestaat uit een internationaal gezelschap van vijf circustheaterartiesten en vier muzikanten. Circustheater en muziek in combinatie met kostuums van Arnhemse modeontwerpers en de ASM-Haven bezorgen het publiek een bijzondere belevenisdie harten sneller laat kloppen.

Lees meer

Joao Bittencourt, Johan Plomp, Makki van Engelen en Miguel Boelens weten als geen ander hoe je een verhaal kunt vertellen en ondersteunen door muziek en zang. De muzikanten zullen de circusartiesten met hun nodige opzwepende en zwierende klanken, die tot ver over het stromende water zullen reiken, begeleiden.

Goos Meeuwsen

Goos Meeuwsen (Arnhem, Nederland, 1982) wilde als jongetje al clown worden. Hij trad vanaf zijn negende op als jongleur en clown, onder andere jaarlijks in het Wereldsterren Kerstcircus in de Arnhemse Rijnhal. Na de middelbare school vertrok Goos naar de bekende Ecole Nationale du Cirque in Montreal (Canada), waar hij in 2004 afstudeerde. De Arnhemmer ontwikkelde zich tot veelzijdig en internationaal gewaardeerd clowncharacter. Hij is één van de weinige clowns uit Nederland. Met zijn bijzondere mimiek en ingehouden spel, weet Goos het publiek al jaren te ontroeren en te laten (glim)lachen.

Lees meer

Goos speelde in 2006 de belangrijke rol van Nowhere Man in de voorstelling LOVE (muziek van The Beatles) van Cirque du Soleil in Las Vegas. Goos won in 2008 de Annie Fratelini-prijs tijdens het Festival Cirque de Demain (Circus van Morgen) in Parijs. Hij werkt momenteel wereldwijd als acteur, clowncharacter en regisseur.

Helena Bittencourt

Helena Bittencourt (Rio de Janeiro, Brazilië, 1979) is een multitalent. Ze zingt, acteert en is (lucht) acrobate, comediénne, clowncharacter, choreograaf en regisseur. Helena groeide op in Rio de Janeiro en studeerde daar theater en circus. Ze trad onder meer op in de show Ringling Brothers Barnum and Baileys (2000-2002).

De Braziliaanse schakelt moeiteloos over van ingehouden mimiek naar uitbundig acteren. Ze kan het publiek laten schaterlachen, maar weet het ook te ontroeren. Spelend op haar gitaar zingt Helena zelfgeschreven, breekbare liedjes.

Lees meer

Helena speelde in 2005-2006 in de show Corteo van Cirque du Soleil. Ze sloot zich aan bij Compagnia Finzi Pasca uit Zwitserland en speelde in de voorstelling Donka, a letter to Chekov. Helena en Goos Meeuwsen speelden in 2013 met barokorkest l’Autre Monde de voorstelling Playing for Eurydice in Frankfurt. Ze traden in 2014 op tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sochi en de openingsceremonie van de Paralympics in Sochi in 2014. Ze fungeren bij beide shows tevens als assistent-regisseur van regisseur Daniele Finzi Pasca.

Start typing and press Enter to search